Wat is een reachtruckchauffeur?

Een reachtruckchauffeur bestuurt een reachtruck. Dit lijkt op een heftruck alleen heeft de reachtruck een langere arm en is deze compacter. Hiermee kan de reachtruck goederen op veel hogere plekken stallen en door smallere gangen rijden. De reachtruck zie je vaak terug in magazijnen met hoge stellingen.

Om in aanmerking te komen voor deze logistieke functie wordt vaak een reachtruckcertificaat gevraagd. Dit is echter niet verplicht, maar vanuit de Arbowetgeving wordt wel deskundigheid gevraagd. Deze deskundigheid is het beste aan te tonen door middel vaneen reachtruckcertificaat. Daarnaast worden er ook verschillende opleidingen aangeboden. Tijdens deze opleidingen leer je veilig te werken met reachtrucks. Het gemiddelde opleidingsniveau is mavo. Je collega’s in deze functie zijn magazijnmedewerkers, orderpickers, vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers

Werkzaamheden van een Reachtruckchauffeur

Als reachtruckchauffeur ben je vaak werkzaam in grote magazijnen met hoge stellingen. Hier bereid je samen met collega’s orders voor en beheer je de voorraad. Daar onder valt het inventariseren van goederen, laden en lossen van goederen, controleren op kwantiteit en kwaliteit en natuurlijk het besturen van de reachtruck. Bij het besturen van de reachtruck zal de chauffeur door smalle gangen moeten manoeuvreren.De reachtruckchauffeur kan verwachten dat hij regelmatig fysiek bezig is en voertuigen gaat besturen. De competenties die komen kijken bij deze logistieke functie zijn:

  • Geordend werken
  • Risicomijdend
  • Betrouwbaar
  • Communicatief sterk
  • Sterk inschattingsvermogen
  • Flexibiliteit
  • Snel reactievermogen
  • Goed zicht

Voordat je reachtruckchauffeur mag worden, wordt er een medische toets gedaan om te controleren of het reactievermogen en zichtvermogen voldoende zijn.

Salaris van een Reachtruckchauffeur

Het salaris van een reachtruckchauffeur bedraagt gemiddeld €11,22 per uur. Dat komt voor een fulltime functie neer op ongeveer €2.300,- bruto per maand. Het salaris wordt beïnvloed door je ervaring en leeftijd. Tenslotte kan het salaris natuurlijk verschillen per bedrijf.

Bron: Indeed