Wat is een automonteur?

Iemand die werkt als Automonteur is technisch opgeleid. Je gaat aan de slag met auto’s (en auto-onderdelen) onderhouden en repareren. Deze reparaties worden vaak uitgevoerd in een garage of dealer. Automonteurs houden zich vaak ook bezig met andere voertuigen, zoals motoren. In de tijd van nu is het steeds belangrijker om kennis te hebben van elektronica. Dit onderdeel wordt namelijk steeds groter en het is ook dan van belang dat je hiervoor de kennis hebt en eventueel de kennis hiervan verbeterd door middel van een cursus.

Werkzaamheden van een Automonteur

Je bent actief bezig met verschillende taken. Zo ga je eventuele problemen bespreken met de auto-eigenaar en gaat opzoek naar waar het probleem zich bevindt binnen het voertuig. Je stelt vast wat er gerepareerd moet gaan worden, hoelang dit gaat duren en wat deze kosten hiervoor zijn. Je controleert voertuigen om problemen te voorkomen en je verricht onderhoudsbeurten aan auto’s. Na een reparatie test je of alles werkt en je stelt eventuele dingen bij na de uitgevoerde test. Ook beheer je de voorraad van de werkplaats en lever de auto schoon af na het gepleegde onderhoud. Advies aan klanten verstrekken over bepaald onderhoud is ook aan jou de taak en je voert APK-keuringen uit op locatie of in de garage.

Competenties van een Automonteur

Een Automonteur heeft een aantal competenties en vaardigheden nodig om de functie goed te kunnen uitvoeren. Hieronder staan een paar punten die bij deze functie horen:

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Discipline
  • Leervermogen
  • Omgaan met details

Hoe word je Automonteur?

Er zijn een aantal verschillende opleidingen die gevolgd kunnen worden om dit beroep te kunnen gaan uitvoeren. Deze opleidingen zijn op verschillende niveau’s, zodat iedereen de kans krijg om dit beroep te kunnen uitvoeren. De opleidingen zijn over het algemeen op een MBO-niveau en de opleidingen vallen binnen de techniek richting. Vaak worden deze opleidingen via de BBL-variant uitgevoerd, omdat je dan werk en studie goed samen kunt combineren voor een beter leerresultaat.

Welke opleidingen zijn er?

Voorbeelden van opleidingen binnen dit vakgebied zijn:

  • Autotechnicus (niveau 2)
  • Eerste autotechnicus (niveau 3)
  • Technisch specialist personenauto’s (niveau 4)

De opleidingen in deze richtingen kunnen zowel via de BOL-variant als via die BBL-variant gevolgd worden. De BBL-variant komt vaker voor, omdat je dan ziet dat werk en studie goed gecombineerd wordt voor een beter leerresultaat. Om een gekwalificeerde Automonteur te worden volg je een totale opleiding van ongeveer drie tot vier jaar.

Wat is het salaris van een Automonteur?

Wanneer je aan de slag gaat binnen deze functie zal het salaris verschillen op basis van de leeftijd en ervaring. Als beginnende Automonteur is er een startsalaris van €1.850, - per maand. Als een ervaren Automonteur zal er een salaris voor je klaarstaan van €2650,-. Het salaris zal dus hiertussen liggen en wordt gebaseerd op basis van je leeftijd en ervaring.

Bron: Salaris indicatie