Job blog: Eerste hulp bij solliciteren!

Fleur Schellekens maakt al sinds 2012 als recruiter deel uit van Job Invest. Een betere gesprekspartner op het gebied van hulp bij solliciteren konden wij ons dan ook niet voorstellen. Wat moet je zeker niet doen? En wat komt er kijken bij een goed sollicitatiegesprek?

Fleur Schellekens

“Een vlotte sollicitatie valt of staat met een goede voorbereiding. Dus zorg dat je over een net cv beschikt. En let op: een goed cv is meer dan een nette lay-out of de perfecte foto. Noem niet alleen waar je hebt gewerkt, maar juist vooral ook wat je werkzaamheden waren en welke verantwoordelijkheden je hebt gehad. En doe dit netjes en gestructureerd. Hoe beter wij inzichtelijk hebben wie je bent en wat je hebt gedaan, hoe gerichter wij je kunnen helpen in de zoektocht naar een nieuwe baan.”

“Noem niet alleen waar je gewerkt hebt, maar juist vooral ook wat je werkzaamheden waren en welke verantwoordelijkheden je heb gehad”

“Kom zeker niet in je korte broek en slippers op gesprek, ook al is het dertig graden buiten. Ja, wij hebben het ook warm maar besef, ook al zijn we een tussenpersoon, dat het wel een sollicitatiegesprek blijft. Je hebt dus maar één kans om indruk te maken. Hetgeen wat me het meest bijgebleven is, was een kandidaat die helemaal bezweet met kringen onder de oksels van het fietsen op gesprek kwam. Ook heel bizar is dat mensen halve naaktfoto’s op hun cv plaatsen. Dan ga je toch denken ‘hoe plaats ik hem/haar bij onze klant?’ Dat is onze commerciële drive. Aan mij de taak om dan duidelijk te maken dat dit niet helemaal de bedoeling is.”

“Zoek op wie je gesprekspartner is, bijvoorbeeld via LinkedIn”

“Als je op gesprek gaat, bedenk je dan heel bewust ‘wanneer ik hier de deur binnenstap, wie zien ze dan?’ Een stukje uitstraling dus en probeer je keuze af te stemmen op het bedrijf. Kom dus niet in een driedelig pak aan als je gaat solliciteren bij een jong en hip bedrijf. Zorg ook altijd dat jij je eigen cv bij hebt en dat je iets hebt om op te schrijven. Bereid een paar vragen voor over het bedrijf en/of de functie. Zorg dat je genoeg informatie over het bedrijf hebt verzameld en zoek op wie je gesprekspartner is, bijvoorbeeld via LinkedIn. Zo laat je zien dat je goed voorbereid bent en interesse hebt in de baan.”

“En ben natuurlijk jezelf. Een sollicitatiegesprek blijft spannend (en er is niks mis met gezonde spanning) maar ga je niet anders voordoen. Een bedrijf kiest voor jou op basis van het sollicitatiegesprek en verwachten vervolgens dezelfde persoon te zien op het werk.”

Wil je nog meer tips over hoe je het beste kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Bekijk onze sollicitatietips!

Dus ben je op zoek naar een nieuwe baan en ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Neem contact met ons op via 073-7113712 of stuur een e-mail met je CV en contactgegevens naar: solliciteren@jobinvest.nl