Job blog: Goed leidinggeven is steeds weten wat je mensen nodig hebben om zelf nog beter te kunnen.

Van productie tot logistieke omgevingen en van lijnprocessen tot aan de klantenservice; Eveline Jansen helpt managers en teamleiders met het stimuleren van eigen initiatief en verantwoordelijkheid in het verbeteren en samenwerken met andere afdelingen, om zo de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. En nu bundelt ze de krachten met TodayHR!

“Samen met leidinggevenden ga ik op zoek naar wat de verwachtingen in eigen verantwoordelijkheid nemen precies zijn en hoe we ervoor kunnen zorgen dat er een omgeving wordt gecreëerd waarin veranderingen kunnen plaatsvinden” vertelt Eveline. “Ik leer managers en teamleiders vast te stellen wat nu het belangrijkst is en wat de verwachtingen zijn op de afdeling. Zo stel ik vragen als: waar staan we? Hoe bereiken we de doelen? Samen ontwikkelen we een aanpak om het beste uit mensen te halen. De ene keer kijken we vooral naar werkprocessen en de andere keer kan het weer zitten in het inzetten van talenten en leren van elkaar.”

“De manier van leidinggeven heeft effect op de prestaties op de werkvloer”

“De grootste uitdaging hierin is dat de oorzaak van onvoldoende initiatief en samenwerking te vaak onterecht wordt neergelegd bij de medewerkers zelf. Terwijl de manier van leidinggeven juist effect heeft op de prestaties op de werkvloer. Het type leidinggeven is een eigen keuze van de leidinggevende zelf, maar ik laat wel zien dat wanneer je zo in de wedstrijd zit, dat dit bepaalde consequenties kan hebben voor het team.”

Goed leidinggeven

Door de jaren heeft Eveline dan ook veel te maken gehad met verschillende leidinggevenden, vraagstukken en gedragspatronen. En weet ze elke keer een simpele maar effectieve aanpak te vinden voor het vraagstuk. “Goed leidinggeven is zorgen dat je steeds weet wat je mensen nodig hebben om hun werk nog beter te kunnen doen. Het gaat er ook om dat je een gunfactor weet te creëren, zodat medewerkers het ook fijn vinden om met jou te werken. Ik heb een paar keer mogen werken met leidinggevenden met zo’n hoge gunfactor en dat is geweldig. Je krijgt dan ook echt het gevoel dat je belangrijk bent en gaat als vanzelf meer doen.”

“Het is belangrijk om concreet in kaart te brengen wat je van je medewerkers verwacht. Weet niet alleen wat niet goed gaat, maar heb het vooral over de dingen die allemaal wel goed gaan. Daarmee ga je goed werk stimuleren. En als je dan ook nog eens een omgeving weet te creëren waarin medewerkers zich prettig voelen om vragen te stellen en met ideeën te komen, dan gaat het vanzelf snel beter. Ben daarin als leidinggevende wel geduldig. Verwacht niet meteen de volgende dag resultaat. Het kost gewoon tijd, zeker twee maanden voordat er gewoontes ontstaan.”

Samenwerken met TodayHR

Eveline Jansen en Petra Boute van TodayHR (onderdeel van Job Investment Group) gaan de handen ineenslaan. Het contact is ontstaan om de dienstverlening van beiden te verbreden. “Het is heel belangrijk dat ook tijdelijke medewerkers in een omgeving komen waarin ze het beste kunnen presteren”, zegt Eveline. “We zorgen er samen voor dat het beste bij de mensen naar boven komt, waarbij ik mij focus op leidinggevenden om hen te helpen verder te ontwikkelen, en Petra richt zich meer op HR-processen en werkwijzen. Ons doel is om naar boven te halen wat iedere organisatie nodig heeft om verder te kunnen groeien. En als het HR-beleid daarin schuurt, gaan we samen met Petra kijken naar een oplossing op maat.”

“Ook tijdelijke medewerkers moeten in een omgeving komen waarin ze het beste kunnen presteren”

“De praktijk wijst uit dat HR zich nog te vaak bezighoudt met basistaken rondom personeel, denk aan vragen afhandelen over salarissen of het aanvragen van speciaal verlof. Maar HR kan ook heel strategisch zijn. Als je een echt goed HR-beleid hebt, dan zit dat helemaal ingebakken in de lijn van de organisatie. Vaak werkt dat nog niet zo, wat maakt dat het verbeteren van prestaties van mensen lastig is en daarmee doelen moeizaam tot stand en/ of niet echt van de grond komen.”

Veranderingen hebben effect

“Alles wat we doen staat in het licht van het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen en de richting die het bedrijf op wil, gekoppeld aan wat er verwacht wordt van de medewerkers. Ik geloof er zelf in dat niemand naar het werk komt om het te verprutsen. Het zijn vaak impliciete verwachtingen die maken dat de zaken niet helemaal lekker lopen. Natuurlijk mag je binnen een team verschillende ideeën hebben. Het hebben van karakters in de groep is juist alleen maar leuk. Als het lukt om de mensen mee te nemen in de verwachtingen en doelstellingen van het bedrijf, en men hierover na mag denken, ontstaat er vanzelf een klik en motivatie om het te gaan doen.”

“Het mooiste aan mijn werk is natuurlijk wanneer ik terug hoor dat mijn hulp ook echt heeft opgeleverd. Dat de veranderingen effect hebben en het ook echt beter gaat! Ik vind het ook mooi om te zien hoe mijn inzichten worden opgepakt. Iedere leidinggevende of teamleider doet dit op zijn eigen manier en dat levert mooie verhalen op. Wanneer er ideeën en/ of processen zijn ontstaan waar ik zelf ook niet aan had gedacht, geeft me dat ook echt een wow-gevoel! En daar leer ik natuurlijk zelf ook van!”

Wil jij meer eigen initiatief en ondernemerschap in jouw bedrijf en zou je willen weten hoe je dat het makkelijkst kunt aanpakken? Neem dan even contact op met Ralph van Iersle, Commercieel Directeur Job Investment Group. Dit kan via E-mail: ralph.van.iersel@jobinvestmentgroup.nl, of bel naar: 06-51242835.