Job blog: Problemen met vervoer, fysiek, werktijden of taal? Dat gaan we oplossen!

Van 18 duurzame werkplekken naar 72, en dat binnen een paar maanden. Een uniek project van formaat voor op de werkvloer van het Tilburgse SodaStream. Nu een paar maanden verder, is het grote merendeel van de werkplekken vervuld. Een ongekend succes, vooral ook gerealiseerd dankzij een knap staaltje samenwerken tussen SodaStream, WSP Midden-Brabant en Job Invest.

Al drie jaar werken SodaStream en Job Invest met elkaar samen, ook op het gebied van sociaal verantwoord ondernemen. Dit heeft ertoe geleid dat een complete productielijn van SodaStream bestaat uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, die onder begeleiding van een werkleider en individuele jobcoach van Job Invest gecoacht worden in het verder ontwikkelen van werk- en sociale vaardigheden.

“De tijd die geïnvesteerd is in de medewerkers, betaalt zich ook echt uit”

“In de krappe arbeidsmarkt die er nu is, is er bij SodaStream de realisatie gekomen dat inclusiviteit belangrijk is in het ondersteunen van groeidoelstellingen”, vertelt Petra Boute, directrice HR & Legal van Job Invest. “In principe is het werk bij SodaStream – productie/ assemblage – bedoeld als opstapbaan naar volledige zelfstandigheid/ integratie en een reguliere baan. Iedereen krijgt een kans! De tijd die geïnvesteerd is in het verder ontwikkelen van deze mensen, betaalt zich ook echt uit. Niet alleen beschikt SodaStream nu over waardevolle medewerkers, maar ook over een ontzettend goed functionerende lijn.”

Overal een oplossing voor

Dit succes maakte dat SodaStream medio april de wens uitsprak om binnen enkele maanden door te groeien naar vier duurzame productielijnen, met 72 fulltime werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “SodaStream zette de deur echt voor ons open en bood prachtige mogelijkheden. Met mensen die ondersteuning nodig hebben, loop je vaak tegen problemen en belemmeringen aan. Dat moet je dus maar aan durven. Maar wij zagen geen problemen. Wij dachten telkens ‘dit gaan we samen oplossen’. Of het nu gaat om vervoer, fysiek, werktijden of taal, overal gaan we een oplossing voor bedenken!”

Een project op deze schaal is anno 2021 uniek in Nederland, zeker ook de mate van samenwerken tussen WSP Midden-Brabant – een samenwerking tussen elf gemeentes, UWV en diverse sociale instanties – en Job Invest. Dus hoe vlieg je een dergelijk vraagstuk aan? “We gingen van start met een brainstorm waarna professionals uit verschillende hoeken werden geënthousiasmeerd om een steentje bij te dragen”, vertelt Petra. ”Dit leidde onder meer tot de productie van een werkfilm, in opdracht van WSP. In het kader van corona was het namelijk lastig om iedereen te ontvangen op de vloer, maar dankzij de film lukte het toch om werkzoekenden een goed beeld te geven van het type baan en de werkzaamheden.”

Volledig en transparant samenwerken

“WSP zorgt gedurende dit traject voor een volledige en transparante samenwerking tussen 11 gemeentes, waarin we met elkaar optrekken om de benodigde instroom te realiseren, waarbij cohesie is van afspraken en waarin alle middelen worden gebundeld. Een samenwerking van dit niveau is ook echt van cruciaal belang om in een recordtijd resultaten te kunnen boeken van deze omvang. Daar zijn WSP-adviseurs Natascha van Wanrooij en Sarai Wendel verantwoordelijk voor. Zij zijn dé kartrekkers vanuit gemeenteland die met hun bevlogenheid en passie ongelooflijk hebben bijgedragen aan het succes.”

"Wij dachten telkens ‘dit gaan we samen oplossen"

“Inmiddels hebben we 59 mensen die per 1 juli instromen! Er staan ook nog eens 20 rondleidingen gepland. Het is onze droom om alle 72 werkplekken volledig te richten op mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. We hebben ontzettend uitgebreide profielen, waarbij we bijvoorbeeld ook mensen ondersteunen bij hun inburgering. Ze krijgen Nederlandse taalles in combinatie met werk en ondersteuning bij loopbaanbegeleiding.”

De krachten bundelen

De zoektocht naar kandidaten gaat onverminderd door. “Er zijn volop kansen en mogelijkheden. We nodigen dan ook iedereen uit die interesse heeft in werken bij een ontzettend betrokken en sociaal bedrijf wat SodaStream is, waar werksfeer en samenwerken voorop staan.”

Neemt niet weg dat de 59 mensen die in juli gaan starten al een ongelooflijke knappe prestatie is. “Dit in zo’n kort tijdsbestek realiseren kon alleen maar door het bundelen van krachten en met de juiste focus. Daarnaast maakt het ons ook ontzettend trots dat SodaStream ons het volledige vertrouwen heeft gegeven in de uitvoering van dit project. Dit is écht een gezamenlijk succes.”

Wilt u ook een prestigieus project opzetten of in kleine getalen starten met duurzaam ondernemen? Of heeft u een uitdaging met social return projecten? Neem dan contact op met Ralph van Iersel, telefoon 06-51242835 of mail naar ralph.van.iersel@jobinvestmentgroup.nl.