Wat is een vrachtwagenchauffeur?

Een vrachtwagenchauffeur is de bestuurder van een vrachtwagen. Het rijbewijs C is vereist om de vrachtwagen te mogen besturen. Vaak wordt in vacatures rijbewijs CE genoemd. Omdat het rijbewijs E nodig is om met de combinatie van een trekker en een trailer te mogen rijden.

Om een vrachtwagen te mogen rijden met een gewicht hoger dan 7500 kg is een chauffeursdiploma vereist. Tegenwoordig zullen vrachtwagenchauffeurs alleen op examen mogen wanneer zij in bezit zijn van een chauffeursdiploma, ofwel Code 95.

Als vrachtwagenchauffeur kom je vaak te werken bij logistieke bedrijven, groothandels of bijvoorbeeld in de keukenbranche bij DMG.

Werkzaamheden Vrachtwagenchauffeur

De vrachtwagenchauffeur is verantwoordelijk voor het vervoeren van goederen op een veilige maar ook efficiënte manier. In deze logistieke functie is het van belang goed te plannen, de chauffeur moet namelijk rekening houden met de rijtijden maar ook met de rusttijden. Hierbij kan komen kijken dat een route aangepast wordt om in te spelen op bijvoorbeeld wegwerkzaamheden. Een beroepschauffeur moet ook een bepaalde tijd rust hebben in verband met de veiligheid van de chauffeur en anderen. Zo mag er bijvoorbeeld niet langer gereden worden dan 4,5 uur aan een stuk door. Na de 4,5 uur is een pauze van 45 minuten verplicht.

Naast het plannen is het van belang om de administratie ook bij te houden. Zo is de vrachtwagenchauffeur bezig met het ontvangen en tekenen van bonnen en leveringsbewijzen. En tot slot zullen de producten geladen en gelost moeten worden.

Salaris Vrachtwagenchauffeur

Het salaris verschilt natuurlijk per werkgever. Ook zijn er nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de hoogte van het salaris. Denk hier bijvoorbeeld aan toeslagen voor weekenden of avonden.Indicatie: €2.000,- t/m €3.000,- bruto

Bron: Nationale beroepengids