Wat is een werkvoorbereider

Werken als een Werkvoorbereider is als het zijn van een strateeg in een schaakspel. Jij plant, coördineert en zorgt ervoor dat alle elementen van het project naadloos op elkaar aansluiten.

Werkzaamheden van een Werkvoorbereider

Wanneer je aan de slag gaat als Werkvoorbereider moet je goed met de werkgever hebben afgesproken wat je takenpakket zal zijn, zodat je niet voor verassingen komt te staan. De precieze werkzaamheden hangen natuurlijk sterk af van het bedrijf en de sector waarin je aan de slag gaat. Over het algemeen zijn er drie rollen: die van Calculator, Technisch Tekenaar en Planner. De rollen van planner en calculator lijken erg op elkaar. Hieronder zijn deze drie rollen omschreven.

Calculators

Als Calculator, speel je een cruciale rol in de financiële kant van het project. Je bent verantwoordelijk voor risicoanalyses, het beoordelen van offertes en het vinden van besparingsmogelijkheden.

Planner

In de rol van Planner ben je de tijdmeester. Je bepaalt de planning van een project, van het aantal benodigde arbeidsuren tot het regelen van vergunningen. Je zorgt dat alles op schema blijft, zodat het project soepel kan verlopen.

Technisch Tekenaar

Als Technisch Tekenaar zit je in de stoel van de ontwerper. Met behulp van een CAD-systeem maak je nauwkeurige technische tekeningen van installaties of producten. Elk detail wordt zorgvuldig toegevoegd

Welke vaardigheden heeft een Werkvoorbereider?

De sleutel tot succes in deze rol ligt in je vaardigheden:

 • Accuraat zijn
 • Goed kunnen plannen
 • Organisatorisch sterk zijn
 • Sociaal zijn
 • Over onderhandelingsvaardigheden beschikken
 • Van aanpakken weten
 • Een doorzetter zijn
 • Goed in een teamverband kunnen werken

Wanneer je over een groot deel van deze skills beschikt, ben jij de perfecte kandidaat voor deze baan.

Hoe word je Werkvoorbereider?

Om aan de slag te gaan als Werkvoorbereider is het van belang om een opleiding te hebben afgerond in dit vakgebied. Deze opleiding is vaak op MBO- niveau en kan je volgen op verschillende scholen door het land. Het is vaak ook mogelijk om een interne opleiding te volgen bij je werkgever, maar deze zijn er meer op gericht om je te specialiseren.

Welke opleidingen zijn er?

Hieronder een aantal passende opleidingen die je kunt volgen:

 • Calculeren en Werkvoorbereiding
 • Technisch Tekenaar
 • Werkvoorbereider Installatie
 • Werkvoorbereider Fabricage

Deze opleidingen zijn te volgen op MBO-niveau

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider?

Waneer je in deze functie aan de slag gaat dan ligt het start salaris gemiddeld tussen de €2.200 en €2.500 euro bruto per maand. Als Senior Werkvoorbereider kan je salaris oplopen tot een bedrag van €4500 euro bruto per maand. Dit salaris zal dus afhangen van leeftijd, kennis en ervaring. Ook zal het salaris kunnen verschillen per branche of werkgever.

Bron: Salaris indicatie

Kortom, de rol van Werkvoorbereider is er een van veel verantwoordelijkheden en dynamiek, waarbij elke dag nieuwe uitdagingen en kansen biedt. Ben je klaar voor deze boeiende rol?